Bevezetés

A kéziköny a USMARC szabvány szerinti bibliográfiai és authority rekordok elkészítéséhez kíván segítséget nyújtani a kezdõ MARC katalogizálónak mintákat adva a leggyakrabban elõforduló esetekre és felsorolva a legfontosabb MARC mezõket, almezõket. A példák, melyeknek nagy része a Kossuth Lajos Tudományegyetem és a József Attila Tudományegyetem Könyvtárainak online katalógusából származik, a USMARC Format for Bibliographic Data címû szabvány 1994-es kiadása alapján készültek; a szabvány egyes rendelkezéseinek értelmezéséhez a Library of Congress online katalógusának rekordjai szolgáltak példával. A USMARC adatszerkezetet minden esetben a magyar katalogizálási szabványoknak megfelelõen tölthetjük fel adatokkal.

A kézikönyv azonban nem a folyamatosan fejlõdõ szabvány fordítása. Új problémák felmerülése esetén, és a változások nyomonkövetése érdekében mindenképpen érdemes magát a szabványt is forgatni. A szabvány megrendelhetõ a Library of Congress Cataloging Distribution Service címén, electronikus formában pedig a Library of Congress WWW oldalán (http://lcweb.loc.gov/marc/) olvasható.

A kézikönyvet érdemes közösen használni a VOCAL közös katalogizálási rendszer szabályzatával amely gyûjti és folyamatosan rögzíti a kialakult megállapodásokat. (http://vocal.lib.klte.hu)

Kérdéseit, megjegyzéseit a Voyager felhasználók elektronikus levelezõlistáján (corvina@pioneer.lib.klte.hu), illetve a következõ címen várjuk: kkoltay@giant.lib.klte.hu

(1999. március)